Stort behov for teknologiutdannede

Publisert: 07.11.2017     Endret: 07.11.2017

En fersk undersøkelse viser at det er et stort behov for informasjon om teknologiutdanninger. Dette tar NHO tak i og arranger turneen Jenter og Teknologi i hele landet, med oppstart i går i Oslo.

Oda jenter og teknologi.jpg

Oda Grifftun (25) fra Oslo anbefaler flere jenter å velge teknologiutdanning innen bygg.

I går startet turneen Jenter og Teknologi i Oslo med 700 ungdomsskolejenter tilstede. Turneen skal reise rundt om i hele landet for å motivere jenter i 9. og 10. klasse til å velge en teknologiutdanning.

Bare 15 prosent av jenter mellom 12 og 19 år svarer at de i stor eller i svært stor grad har oversikt over de ulike teknologiutdanningene.

-        Det er mye spennende som skjer innen teknologi i byggenæringen, og turneen er en fin arena hvor man får vist jenter flere av mulighetene de har. For vi trenger både flere jenter og flere med teknologiutdanning i næringen, sier Caroline Khoury Nilsen, politisk rådgiver i Byggenæringens Landsforening.

Jenter og Teknologi vil vise fram flere gode rollemodeller, unge kvinner med bakgrunn fra yrkesfag, fagskole, høyskole og universitet. Kvinnene studerer eller jobber med teknologi. Arrangementet skal informere om mulighetene og inspirere til å velge teknologiutdanninger.

En av rollemodellene i turnéen er Oda Grifftun (24 år) fra Oslo som tar master i Energi og Miljø i bygg ved HiOA, som jobber med smarte bygg i Siemens.

-        Jeg synes at konstruksjoner er kult, og bærekraftige konstruksjoner er enda kulere. Og det at 40 prosent av totale miljøgassforurensningen i verden kommer fra bygg synes jeg er helt vanvittig, og her vil jeg være med å bidra, sier Oda Grifftun.

KANTAR TNS har gjennomført den nye undersøkelse på vegne av NHO. Den viser at både jenter, deres foreldre og karriereveiledere på skolen tror det er en fordel fremover å være god på teknologi.

-        Blant NHOs bedrifter er det størst etterspørsel etter byggingeniører, elektroingeniører og maskiningeniører. Skal vi få opp antall teknologer, og få de beste hodene og hendene, må vi rekruttere talenter fra hele befolkningen. Jenter må med, avslutter Nilsen.